Ogromna ilość ludzi docenia wyjątkowe jedzenie. Staramy się oglądać się za doskonałymi restauracjami i próbować różnych smaków, które przychodzą do nas z najdalszych zakątków świata. Dlatego też coraz większym zainteresowaniem cieszy się dobra restauracja sushi. Przekąski tego typu zaczęły być doceniane przez sporą ilość osób , dlatego też restauracje, które je podają zaczynają powstawać w bardzo wielu miastach. Zaczynamy myśleć o tym, jakie posiłki jemy i w jakich lokalach się stołujemy, dlatego też często chodzimy do tego typu restauracji. Dzisiaj już coraz częściej smaki i zapachy różnych narodów zaczynają być dostępne bez większych trudności. W restauracji tego rodzaju można skosztować wspaniałych przekąsek, które są piękne podane i smakują idealnie.TAO BY ZEN JEDYNE TEPPANYAKI W KRAKOWIE Prawie wszyscy ludzie delektują się jedzeniem i starają się jak najczęściej kosztować smaków świata. Spożywanie posiłków nie jest teraz koniecznością, lecz przyjemnością i dlatego warto znaleźć taki smak, który będzie nam najbardziej odpowiadał. Sushi to obecnie najczęściej wybierane danie, które znajduje zainteresowane osoby w różnych zakątkach świata. Sushi niewłaściwie opisywane jako danie z surowej ryby [pochodzi z rejonów Azji południowo – wschodniej. Początkowo sushi oznaczało metodę konserwowania ryb. Współcześnie sushi możemy podzielić na dwie kategorie – potrawy dopasowanego do gustów europejskich, oraz opcji azjatyckiej. Co jest czynnikiem różnicującym? Szczególnie selekcja składników potrawy. Sushi komponowane jest z ziaren ryżu, odmiennych owoców morza, produktów warzywnych, grzybów, jajek oraz rzecz jasna ryb. W zależności od upodobań konsumentów, ryba może być poddana obróbce cieplnej bądź surowa. Ryż każdorazowo jest jednakże ugotowany, a uprzednio poddany zakwaszeniu z wykorzystaniem octu ryżowego. Możemy wymienić kilka rodzajów sushi, z uwagi na sposób przygotowania oraz użyte składniki żywnościowe. Do najpopularniejszych typów dania należą : nigiri oraz maki. Nigiri to kompozycja ryżu, z którego układa się owalne pałeczki oraz fragmentu ryby. Tworzenie maki polega na położeniu ryby oraz ryżu na fragmencie algi oraz zrolowanie całej kompozycji. Konieczne jest przy tym skorzystanie z specjalnej maty bambusowej. Jeżeli mówimy o jedzenia sushi – istotne jest tylko, by pochłaniać kawałki w całości. Dlatego należy uważać, by danie serwować podzieloną na małe porcje.