Wyjątkowa włoska kuchnia
Pragniesz smacznie zjeść? Spośród wielu możliwości, jakie proponuje europejska sztuka kulinarna na szczególną uwagę zasługuje kuchnia włoska. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że włoska kuchnia to kalejdoskop smaków, połączeń i duża porcja zdrowia.
Charakterystyczne włoskie potrawy
Polakom włoska restauracja, łączy się prawie zawsze z pizzą i makaronem oraz czasem z owocami morza. Podczas gdy włoskie dania to również takie pyszności jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.
Podstawowe włoskie posiłki
Makarony to podstawa włoskiej kuchni. We Włoszech gotuje się pasty w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie niełatwo wyobrazić sobie składniki których nie da się dodać do makaronu. bianca Kraków Ryby, szeroki wybór mięs, np. wieprzowe czy drobiowe i przeróżne warzywa, sprawiają, że pasty nie mogą się znudzić.
Kolejnym charakterystycznym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech lecz ze starożytnej Grecji. Kojarzona jest jednakże jako włoskie danie. Dobra pizza włoska to niezbyt grube ciasto oraz niezbyt duża ilość składników. Najpopularniejsza jej wersja to pizza z sosem pomidorowym i serem. Prawdziwie włoska pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety ogromna ilość kalorii. Uważaj na nią, jeśli chcesz być szczupły.
Włoskie jedzenie to znacznie więcej niż tylko pizza i pasta. To również canelloni, tortellini, piada i szeroki wybór deserów – np. tiramisu czy panna cotta. Odwiedzając restaurację włoską nie można nie skosztować wina czy pełnych aromatu serów- ricotty, mascarpone lub grana padano.
Zobacz film