Włosi zdają sobie sprawę z tego, jak jeść. Być może skutkiem tego, że wykorzystane przez nich kompozycje są świeże, aromatyczne i dobre dla każdego. Tradycyjna kuchnia włoska śpieszy śródziemnomorskim wzorem pożywienia – koncentruje się na prostych, oczywistych, składnikach, co czyni ją jedną z najzdrowszych kuchni na świecie. Badania wskazują, że korzyści przepływające ze wzoru diety śródziemnomorskiej mogą obejmować poprawę utraty wagi, lepszą kontrolę poziomu cukru we krwi oraz obniżenie ryzyka depresji. Włoskie jedzenie jest także smaczne oraz świadczy wypełnianie spiżarni potrawami, jakie nie tylko smakują niesamowicie, lecz także są całe napakowane właściwościami pobudzającymi zdrowie.
włoska restauracja w Krakowie
Spójrz na kilka poniższych czynników, jakie stanowią kwintesencję kuchni włoskiej, napełnij kieliszek wina oraz gotuj!
Olej z oliwek
Jest to praktycznie niezbędne wykończenie każdej włoskiej potrawy. Każde 2 łyżeczki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, jakie spożywa się podczas przeprowadzania diety w stylu śródziemnomorskim, niebezpieczeństwo wystąpienia choroby sercowo-naczyniowej pomniejsza się o 10 procent. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest dostatnia w mononienasycone kwasy tłuszczowe, jak też witaminę E oraz inne zdrowe związki, jakie pomniejszają stan zapalny.
italian food Krakow
Pomidory z puszki
Orzeźwiające pomidory są pierwszorzędne, ale te z puszki mogą spowodować, że posiłek będzie przygotowany migiem – co jest niezwykle ważne. Pomidory pomagają chronić nas przed niektórymi nowotworami, schorzeniami serca oraz osteoporozą i mogą funkcjonować jako silne przeciwzapalne związki.
Czosnek
Czosnek ma na własnym koncie długą przeszłość zagospodarowania z racji posiadanych właściwości leczniczych. Po pierwsze, zawiera związek o nazwie allicyna, który przyczynia się do odprężenia naczyń krwionośnych (to właśnie dzięki czemu krew ma prawo przepływać swobodnie), sprawia powstawanie naczyń krwionośnych oraz zapobiega kurczeniu się płytek krwi. Związki czosnku niosą ze sobą jeszcze więcej korzyści: są w stanie zatrzymać wzrost komórek nowotworowych w celu ochrony przed rakiem oraz obniżyć poziom glukozy we krwi w celu słabnięcia ryzyka cukrzycy.